Forum Srbija
https://www.forum-srbija.com/

Saveti za domacice
https://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=379&t=15356
Stranica 1 od 8

Autoru:  Sanja [ 13 Apr 2012, 00:29 ]
Tema posta:  Saveti za domacice

Video savet: Kako da oljuštite jaje za 10 sekundi


Približava se Uskrs, a sa njim i pregršt šarenih jaja koje treba pojesti. Ukoliko vas zamara njihovo ljuštenje, pogledajte sledeći video koji će vam olakšati dosadnu radnju i uštedeti dosta vremena.


Slika


Sa šaljivim opisom "Spasite 4 dana života", jedan korisnik sajta "YouTube" okačio je video sa savetom kako brzo oljuštiti jaje, tačnije, za 10 sekundi.Brzo ljuštenje ima tri koraka:

1. Napravite rupu na gornjoj strani.

2. Napravite rupu na donjoj strani.

3. Dunite kroz otvor.Pogledajte video:

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=JjyMWiVRVwo[/youv]


zena blic

Autoru:  Sanja [ 13 Apr 2012, 00:33 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Kako da oljuštite kuvani krompir bez noža


Ukoliko ste jedna od onih domaćica koja dragoceno vreme provodi ljušteći kilograme krompira jedan youtube klip vam može zauvek promeniti dosadašnje navike.


Slika


Male stvari u životu često mogu uneti velike promene, naročito kada je reč o gotovo svakodnevnim, rutinskim stvarima.

Umesto da utrošite pet minuta ljušteći krompir nožem, utrošite dve sekunde, a ostatak vremena uživajte u drugim stvarima.

Slika

Potrebna vam je činija ledene vode u koju ćete uroniti skuvani krompir. Za samo nekoliko sekundi ljusku ćete odvojiti uvrtanjem krompira od kojeg potom možete napraviti ukusan pire.

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=RV_3xpnUnHQ[/youv]

Skoro je izračunato da čovek utroši tri godine svog života u kuhinji, ali to više ne mora da bude tako. Ovo je samo jedan od desetak saveta upućenih domaćicama, koje možete pronaći na youtube – u, a koji štedi dragoceno životno vreme i ostavlja dovoljno vremena da ga posvetimo nekome koga volimo.


zena blic

Autoru:  Sanja [ 13 Apr 2012, 10:26 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Saveti za kuvanje jajaOfarbana kuvana jaja zauzimaju posebno mesto na uskršnjoj trpezi. Nažalost, često ih "krase" i napukla ljuska, zelenkasto žumance, ili miris sumpora. Pažljivo kuvanje i male tajne za pripremu tvrdo kuvanih jaja mogu vam pomoći da izbegnete ove pojave.


Slika

Kupite jaja stara oko nedelju dana

U vezi sa farbanjem jaja važi pravilo kupovine manje svežih jaja. Kada su stara nekoliko dana, jaja se lakše kuvaju i čiste. Ako pronađete samo sveža jaja, ne zaboravite da dodate pola kafene kašičice sode bikarbone u vodu za kuvanje.


Pre kuvanja jaja čuvajte van frižidera

Jaja koja su na sobnoj temperaturi sat vremena "čekala" kuvanje, neće popucati tokom barenja. Ne ostavljajte jaja van frižidera više od dva sata da se ne bi pokvarila.


Ne pravite gužvu u šerpi

Postavite jaja u posudu u koju ste prethodno sipali hladnu vodu. Ne stavljajte previše jaja da se ne bi sudarala tokom kuvanja. Neka voda polako provri. Ako želite da uštedite vreme, kuvajte u više posuda istovremeno.


Isključite plotnu i poklopite šerpu

Nakon što voda prokuva, postepeno smanjujte temperaturu, zatim skroz isključite plotnu i poklopite šerpu. Ostavite jaja oko deset minuta da se kuvaju u toploj vodi. Tako ćete izbeći mogućnost da ih prekuvate.


Pažljivo premestite jaja

Koristite rupičastu kašiku da biste preneli jaja u posudu odgovarajuće veličine, napunjenu hladnom vodom.


Dobro "lupnuti" za lakše ljuštenje

Nakon što ofarbate jaja, tokom prazničnih dana verovatno ćete se takmičiti sa ukućanima u kucanju jajima. "Takmičarsko lupkanje" će pomoći da lakše oljuštite jaja.


Ako ne farbate sva skuvana jaja, pre ljuštenja ih "lupnite" o sto, ili tanjir i stavite u posudu napunjenu vodom par minuta pre čišćenja. Voda će osloboditi ljusku i lakše ćete očistiti jaje.

24sata

Autoru:  Sanja [ 13 Apr 2012, 17:44 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Trikovi iz kuhinje


Sitni „incidenti“ u kuhinji mogu mnogo da iznerviraju, zato treba znati kako razdvojiti zaglavljene čaše, pokriti pukotinu na porcelanskom tanjiru i otkloniti naslage sa posuđa


Slika

Sasvim mali i jednostavni trikovi, ponekad mogu da ublaže velike „fleke“ u domaćinstvu.

* Ponekad se događa da se jedna staklena čaša zaglavi u drugoj, ako ih budete energično vukli i cimali, možete da ih polomite, a uzalud ćete izgubiti nerve i vreme. Čaše će se odmah razdvojiti kada donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne.

* Napukao porcelanski tanjir možete da spasite ako ga prokuvate 15 minuta u mleku, na minimalnoj temperaturi. Dovoljno je da mleko prekrije tanjir. Kada se tanjir bude osušio, na njemu se neće videti pukotina.

* Teflonske tiganje ne smete da ribate grubim žicama, a ponekad je teško otkloniti ostatke hrane posle prženja. Međutim, to neće biti problem ako u njima prokuvate vodu sa dve kašike praška za pecivo.

* Tvrdokorne naslage i mrlje na svim vrstama posuđa, pa čak i one od jela koje je zagorelo, uklonićete ako pomešate dve kašike sode bikarbone i pola šolje sirćeta sa 2,5 dl vode, pa pustite da ključa 10 minuta.


vecernje novosti

Autoru:  Sanja [ 16 Apr 2012, 16:03 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice


Kako da otvorite pivo bez otvaraca

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=v85PAKBWTLs[/youv]

Autoru:  Janja [ 22 Apr 2012, 11:18 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Besplatna škola kulinarstva za domaćiceIako je obuka namenjena prvenstveno domaćicama, petinu od ukupno 60 polaznika čine muškarci


Slika

NIŠ - U Nišu je prvi put organizovana besplatna kulinarska obuka za domaćice i sve koji su zainteresovani da nešto nauče od poznatih gastronoma. Petina polaznika kursa su muškarci.

Tokom aprila, polaznici male kulinarske škole imaju priliku da usavrše teorijsko znanje i praktične veštine pripremanja jela.

Posle teorije, na prvom času praktične obuke, profesor niške Ugostiteljsko-turističke škole Petar Arsenkov, pokazao je kako se dekorišu predjela i hladna jela.

Samim izgledom jela može se izmamiti osmeh, zasititi ljudi, ali im se može i pokvariti apetit, objašnjava Arsenkov.

Dvadesettrogodišnja domaćica Milica Miljković pažljivo sluša i vredno zapisuje sve što je za nju novo, kako kaže, "cake" koje može da usvoji i da joj budu od koristi.

Iako je obuka namenjena prvenstveno domaćicama, petinu od ukupno 60 polaznika čine muškarci.

"Nameravam da kad-tad otvorim svoj ugostiteljski objekat", kaže Ivan Korać, "i želeo bih da kulinarstvo, moja kuhinja, upotpuni celinu."

Majstori kulinarstva pokazali su polaznicima kursa kako se pravi dobar roštilj, prenosi RTS.

Meso može da se priprema i na električnom roštilju, ali nije to to, kažu majstori, i zato su taj deo obuke organizovali na otvorenom.

Roštilj, bar onaj leskovački, priprema se isključivo od junećeg mesa, objasnio je leskovački ugostitelj Grujica Ivković:

"Sečenje, soljenje, mlevenje na šajbni od 8 milimetara, posle dvanaest sati na šajbni od tri milimetra, zatim se formira i peče."

Obuku su organizovali Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša i gradska opština Pantelej.

"Želeli smo da im pokažemo koji su to savremeni trendovi u pripremanju hrane, ali i kako se pripremaju naša nacionalna jela", kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Interesovanje za kurs bilo je veliko, pa će uskoro biti organizovana još jedna takva obuka, a već na jesen i obuka za pripremanje slavskih jela.

kurir

Autoru:  Barbara. [ 04 Maj 2012, 14:18 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Čišćenje mikrotalasne rerne

Nije neophodno da koristite agresivna i štetna hemijska sredstva da biste očistili mikrotalasnu pećnicu, čak i kada je veoma zaprljana. Proverite i ventilatore

Slika
Treba redovno čistili mikrotalasnu pećnicu

Vaša mikrotalasna rerna može opet da zablista i bez upotrebe štetnih hemijskih sredstava, čak i kada je veoma zaprljana.

* Uklonite sve delove koji se skidaju

Ako vaša rerna ima tanjir ili neki drugi deo koji može da se skine, otklonite ga i operite pod mlazom tople vode. Ukoliko mrlje neće da se skinu, sipajte malo sode bikarbone i snažno istrljajte sunđerom.

* Dezinfikujte unutrašnjostU veliku posudu koja može da stane u mikrotalasnu rernu sipajte nekoliko čaša vode. Dodajte polovinu limuna ili nekoliko kašičica soka od limuna. Ako nemate limun, može da se upotrebi i sok od pomorandže ili sirće. Zatim uključite rernu na najjaču temperaturu, sačekajte da tečnost provri i ostavite nekoliko minuta da para potpuno zamagli staklo. Isključite rernu i ostavite posudu unutra još 15 minuta. Izvadite činiju, a unutrašnjost mikrotalasne rerne prebrišite čistom krpom. Ako je ostalo još fleka, istrljajte ih sodom bikarbonom. Rernu dobro osušite pre nego što vratite delove koje ste prethodno skinuli.

Čišćenje spoljašnjeg dela

Pomešajte vodu i sirće i time natopite sunđer kojim ćete prebrisati mikrotalasnu rernu spolja. Nekoliko puta godišnje morate da proveravate da li su ventilatori zapušeni od prašine. Ako jesu, usisajte ih.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 06 Maj 2012, 07:58 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Pravilan način da napunite mašinu za pranje sudova

Odgovori na neka od najčešćih pitanja koja se tiču korišćenja mašina za pranje sudova, uključujući i ono o tome da li treba da ispirate sudove pre stavljanja u mašinu.

Slika

Evo šta kažu inžinjeri velikih kompanija za mašine za pranje sudova o pravilnom načinu njihovog korišćenja

MAŠINE ZA SUDOVE SU SE PROMENILE

Visoko efikasni sistemi za pranje danas koriste 41% manje vode i 37% manje električne energije od proizvoda napravljenih 2001. Nije sa samo korišćenje vode i energije promenilo, već i kako mašine izlaze na kraj sa ostacima hrane je drugačije.

DA LI JE NEOPHODNO DA SE SUDOVI PRVO ISPERU?

U najvećem broju slučajeva, NE tereba da ispirate sudove. Mašine za pranje sudova napravljene u poslednjih deset godinaimaju ugrađene metode da se izbore sa ostacima hrane.

Prvo, temperatura vode je viša nego ikad da bi se hrana omekšala. Snaga prskanja se dramatično povećala. Dizajin pregrada i postavljanje glava prskalica sada daju bolji pristup vode sudovima. Sve dok ne pretrpavate ili stavljate sudove preblizu, inžinjeri kažu da ne morate da ispirate hranu. Dovoljno je da bacite hranu koje je ostala. GDE ONDA HRANA ODLAZI?

Novi sistemi koriste filtere koji liče na levak. Vrela voda pomaže da se hrana ispere, ali proizvođeči savetuju da se filteri redovno prazne od svih ostataka hrane.
BRZO ISPIRANJE

Ako ipak želite da isperete prvo, uvek možete da koristite program za brzo ispiranje. Ono je mnogo efikasnije nego ručno ispiranje. KOLIKO VODE TROŠI MAŠINA ZA SUDOVE?

Mnogi ljudi znaju da mašina za sudove troši više vode nego ručno prnje, ali nisu svesni koliko je razlika dramatična. Na godišnjem nivou, ručno pranje sudova će vam oduzeti 230 sati više i preko 22730 litara više vode! Pored toga, pranje u mašini za sudove je higijenskije, jer sa odvija na temperaturi od 60 stepeni.

KOJI JE NAJBOLJI DETERDŽENT?

Najbolji deterdžent je onaj u tableti ili pakovanje sve-u-jedan, jer sadrže tačnu količinu deterdženta i agens za ispiranje, tako da ne morate da se setite da napunite rezervoar. Ako koristite praškasti ili tečni deterdžent morate da koristite agens za ispiranje.

(news)

Autoru:  zara [ 09 Maj 2012, 08:44 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Kako pravilno okačiti veš da ne bi ostali tragovi štipaljki

U današnje vreme, kada je svaki minut dragocen, ako pravilno okačite veš, time ćete smanjiti peglanje i uštedeti na vremenu.

Slika

Konopac očistite plutom

Problem sa konopcem za sušenje veša je u tome što tokom cele godine visi napolju. A to znači da može da se isprlja, što je problem kada želite da okačite sveže opran veš. Kako možete da ga brzo i jednostavno očistite? Uzmite čep od plute, napravite rez od jednog centimetra i konopac očistite tako što čep povlačite po njemu. Veš okačite na ovaj način

Čarape: Za prste, ili na vešalici sa štipaljkama za veš da biste uštedeli prostor. Brže ćete ih skinuti.

Hulahopke: Pričvrstite ih za prste da ne bi lepršale na vetru ili se zakačile za nešto što bi ih moglo iscepati.

Majice s kratkim/dugim rukavima: Za porube ispod rukava na konopac.

Košulje/bluze: Na vešalici ili na konopcu štipaljkom za veš za donji deo.* Pantalone i gaćice: Za pojas.

Pantalone koje ne treba peglati: Po ispeglanim šavovima na vešalici za pantalone.

Suknje/haljine: Na vešalici/za šavove na ramenima na konopcu.

Jakne: Na vešalici sa zaobljenim ivicama.

Posteljina: Preko konopca po širini i izvrnuta naopako

Stil

Autoru:  zara [ 10 Maj 2012, 10:29 ]
Tema posta:  Re: Saveti za domacice

Prečice za tip top kuću: Kafa čisti za peticu

Nameštaj ćete najlakše ispolirati maslinovim uljem, sunđere za pranje dezinfikovaćete pomoću soli, limun će osvežiti vaš dom, a zrno kafe najbolje upija mirise iz frižidera.

Slika
Tepisi brzo upijaju mirise poput dima cigareta, A možete ih se rešiti tako da ga pospete soda bikarbonom i ostavite preko noći. Ujutro usisajte i vaš će tepih biti kao nov

SVEŽI DOM UZ LIMUN
Neprijatne mirise od pečenja ribe ili belog luka oteraće limun. Intenzivnije mirise najbrže ćete ukloniti ako na ploču šporeta stavite koricu limuna i malo vode.

KAFA ČISTI FRIŽIDER
Omiljeni napitak većine ljudi čisti mirise u frižideru. Stavite nekoliko zrna kafe na dan ili dva i ona će upiti sve mirise.

SO DEZINFIKUJE
Pre nego počnete čišćenje dezinfikujte sunđere sa kojima ćete ribati. Isperite ih i stavite na dva sata u zasoljenu hladnu vodu. Na taj način uništićete bakterije.

SIRĆE ZA BLISTAVE PODOVE
Pomešajte sirće i vodu u jednakim razmerama i sa tim rastvorom oribajte podove (sve osim granita i poroznog kamena).

POLIRANJE MASLINOVIM ULJEM
Napravite sami sredstvo za poliranje tako što ćete u posudu sipati kašičicu maslinovog ulja i četvrtinu soka od limuna.

SODA I SIRĆE OTČEPLJUJU ODVODE
U odvod sipajte 3/4 šolje sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Zapušite i posle 30 minuta otvorite odvod i sipajte vrelu vodu.

Žena

Stranica 1 od 8 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/