Forum Srbija
https://www.forum-srbija.com/

Uživo iz Ukraine
https://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=276&t=38488
Stranica 1 od 9

Autoru:  vrabac [ 18 Feb 2014, 15:09 ]
Tema posta:  Uživo iz Ukraine


Autoru:  vrabac* [ 23 Maj 2014, 10:23 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Šojgu: Ukrajina praktično skliznula u građanski rat

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenio je danas na otvaranju međunarodne konferencije o globalnoj bezbednosti da je Ukrajina "praktično skliznula u gradjanski rat“.

Slika

"Nakon što je silom uklonjen sa vlasti predsednik Viktor Janukovič uz aktivno učešće spoljnih snaga, zemlja je praktično skliznula u gradjanski rat“, rekao je ruski ministar i upozorio da je u Evropi veštački stvoreno žarište napetosti.Šojgu je na konferenciji na kojoj učestvuje i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić skrenuo pažnju na problem uticaja "obojenih" revolucija na globalnu bezbednost i istakao da su one značajan faktor destabiliacije u mnogim regionima sveta.


Među negativnim primerima on je pomenuo i "rat protiv Srbije“.


"Fenomen obojenih rezolucija postaje značajan faktor destabilizacije situacije u mnogim regionima sveta. Pod izgovorom širenja demokratije narodu se nameću tudje vrednosti. Socijalno-ekonomski i politički problemi pojedinih država koriste se za smenu nacionalno orijentisanih vlada režimima koji se kontrolišu iz inostranstva“, rekao je Šojgu i dodao da se to obezbedjuje "pokroviteljima" nesmetani pristup resursima tih država.


Prema rečima ruskog ministra, obojene rezolucije sve više dobijaju oblik oružane borbe, uz korišćenje svih raspoloživih sredstava uključujući informativni rat i snage specijalne namene.


"Za pojačanje efekta može se koristiti vojna sila u punom obimu. Rat protiv Srbije, udari u Libiji, mešanje u sukob u Siriji su potvrda toga“, upozorio je Šojgu.


U svakom konkrentnom scenariju, napomenuo je on, "povodi za strano mešanje su bili različiti, ali shema realizacije je univerzalna: informativno delovanje - vojni pritisak – smena političkog rukovodstva i promena spoljnopolitičkog i ekonomskog vektora države".


Kako je dodao, ako ne polazi za rukom da se smeni vlast u zemlji stvaraju se uslovi za oružani sukob s ciljem da se dalje uzdrma vlada koja nije po volji.
Rat protiv Jugoslavije kao negativni primer pomenuli su u svojim govorima i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je govorio posle Šojgua, kao i načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije i zamenik ministra odbrane Valerij Gerasimov.


Gerasimov je, istakavši da su u bliskoj prošlosti SAD i njihovi saveznici svoje vojno-političke ciljeve ostvarivali u otvorenoj oružanoj borbi, kao primere naveo rat u Persijskom zalivu 1991, operacije protiv Jugoslavije 1999, u Avganistanu 2001. i Iraku 2003.


Prema njegovim rečima, te operacije su imale sve karakteristike "tradicionalnih“ vojnih dejstava.


"Njihova jedina razlika je bila povod za započinjanje agresije koja je u većini slučajeva vršena zaobilazeći norme medjunarodnog prava. Široko tumačnje formulacije 'pretnja miru' i stabilnosti, sadržane u Povelji UN, omogućavala je SAD i drugim zapadnim zemljama da opravdaju otvoreno vojno mešanje u poslove suverenih država“, rekao je general.


Tako je, dodao je, bombardovanje Jugoslavije 1999. započeto pod izgovorom potrebe zaštite kosovskih Albanaca od "genocida od strane vlasti u Beogradu“, dok je u Avganistanu 2001. vojna operacija prikazana kao „borba protiv medjunarodnog terorizma“, a u Iraku kao opravdanje poslužilo "sprečavanje širenja hemijskog oružja“koje na kraju nije ni otkriveno.


"U svim nabrojanim slučajevima deklarisani cilj osiguranja mira i stabilnosti nije postignut. Naprotiv, vojna dejstva su donela do eskalacije napetosti, zaoštravanja nesuglasica, intenziviranja oružanog nasilja i gradjanskih ratova, stradanju civilnog stanovništva“, zaključio je Gerasimov.


U osvrtu na situaciju u Ukrajini, on je rekao da dinamika dogadjaja ne omogućava da se daje dalja prognoza razvoja situacije.


"Ali sigurno se može pretpostaviti da će u resenju ukrajinske krize odlučujuće biti jačanje faktora vojne sile i razmere njene primene što će neminovno negativno uticati na stanje evropske bezbednosti“, naveo je Gerasimov.


On je upozorio da su pojedine zapadne države poostrile antirusku vojnu retoriku i da se povećavaju grupacije NATO u Pribaltiku, Poljskoj, Rumuniji, kao i prisustvo bloka u akvatorijama Baltičkog, Sredozmenog i Crnogo mora.


"Preispituju se rokovi gotovosti snaga primarnog aktiviranja NATO. Povećava intenzitet operativne i borbene pripreme trupa alijanse blizu ruskih granica. U tim uslovima mi ne možemo da ostanemo ravnodušni na dogadjaje i morahcemo da preduzmemo uzvratne mere“, rekao je general, ne precizirajući koje su to mere.On je takođe primetio da konflikti unutar država prestaju da budu isključivo unutrašnji i sve više poprimaju medjunarodni karakter, upozorivši da korišćenje nedržavnih oružanih formacija kao osnovnog instrumenta sile u sukobima dovodi do rasta nekontrolisane sile u svetu, kao što su terorizam, ekstremizam, transgranični organizovani kriminal i plaćenici.


„Čitavi regioni tonu u haos. Takva situacija je jednako opasna i za one protiv kojih je uperena, i za one ko ju je stvorio. Pritom obojene revolucije su jedan od osnovnih izvora njenog nastanka“, zaključio je Gerasimov.

Blic Online

Autoru:  vrabac* [ 23 Maj 2014, 11:05 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Oštro
(VIDEO) UŽIVO DAN 95 LAVROV: Megalomanija Zapada kriva je za krizu u Ukrajini!

Prestanite da sa Rusijom igrate igre bez pobednika i dozvolite da se postigne sporazum koji svima odgovara, pozvao šef ruske diplomatije

Pogledajte snimak govora Sergejua Lavrova


[youv]http://www.youtube.com/watch?v=EPGHcYIu3sM[/youv]

Autoru:  vrabac* [ 23 Maj 2014, 23:38 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Loša komunikacija koštala života
16 MRTVIH: Ukrajinski helikopter napao greškom svoje vojnike

Na objavljenom snimku se čuje kako vojnik zapanjeno pita Šta to oni rade? Da li su to naši?, dok drugi vojnik mu odgovara: Pa ko bi drugi bio

Slika

VOLNOVAHA - Ukrajinski helikopter gađao je, kako pokazuje snimak objavljen na jutjubu, ukrajinski vojni punkt u regionu Donjeck, što se dogodilo zbog nedostatka komunikacije, prenela je danas Raša tudej.

U tom napadu nedaleko od grada Volnovahe, kako se tvrdi, ubijeno je više od 16 ukrajinskih vojnika, a 30 je ranjeno. U osmočasovnom snimku vidi se grupa naoružanih vojnika u ukrajinskim uniformama i najmanje dvojica u civilnoj odeći, a zatim se čula ogromna eksplozija u kampu.

Tada su dva helikoptera počela da ispaljuju vatru po tom području, a jedan pod vojnika zapanjeno pita "Šta to oni rade?" i "Da li su to naši?", a drugi vojnik mu odgovara: "Pa ko bi drugi bio".

Potom se čuje vojnik koji mobilnim telefonom zove komandu i kaže da su dva helikoptera iznad njihovog kontrolnog punkta i da ih gađaju kao i da ima mnogo leševa.

Raša tudej je navela da ukrajinska vojska često koristi helikoptere u borbi protiv lokalnih naoružanih proruskih aktivista. Zbog loše komunikacije među ukrajinskim jedinicima može doći do toga da komanda avijacije veruje da su neki kontrolni punktovi prešli u ruke tih lokalnih proruskih grupa.


[youv]http://www.youtube.com/watch?v=osQmRUxhwVQ[/youv]

Kurir

Autoru:  vrabac* [ 29 Maj 2014, 16:48 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Zašto Putin ne interveniše u Ukrajini!?

Izbori u Ukrajini su završeni i, kao što se i očekivalo, za predsednika je izabran Petar Porošenko, koji obećava da će biti predsednik cele Ukrajine, da će sarađivati i sa Zapadom i sa Rusijom.Reklo bi se da stiže mir u već dobro izmučenu Ukrajinu,ali, umesto toga, izveštaji sa juga i istoka zemlje sve su gori.

Slika

Ginu vojnici, ginu dobrovoljci, gine nedužni narod. Zaraćene strane ne mogu da se dogovore ni koliko je žrtava bilo protekle noći, pa se postavlja pitanje kako će se tek dogovoriti o bilo čemu drugom.

Sve to se pomno prati u Rusiji i sve su češći glasovi da predsednik Putin treba da iskoristi ovlašćenja koja su mu dala oba doma ruskog parlamenta i vojskom zaustavi kijevsku kaznenu ekspediciju. Putinovo ćutanje neki počinju da doživljavaju kao neku vrstu izdaje interesa ruskog naroda u Ukrajini. Jer, treba podsetiti – vraćanje Krima „matičnoj luci” ujedinilo je u Rusiji vlast i gotovo svu opoziciju. Broj onih koji se nisu složili sa Putinovim „hirurškim potezom” sveden je na zanemarljivih nekoliko procenata.

Ipak, ne treba zaboraviti ni da je, odgovarajući na pitanja građana Rusije neposredno posle pripajanja Krima, ruski predsednik rekao da ne treba padati u euforiju, već da treba realno posmatrati stvari:

„Kao prvo, treba otvoreno reći da se ipak, nacionalni, etnički sastav Krima razlikuje od jugoistoka Ukrajine.”

Na jugu i istoku Ukrajine žive i Ukrajinci koji ne bi bili oduševljeni da se sutra nađu u drugoj državi, bar onoliko koliko bi ruski deo takva akcija zadovoljila.

Pored toga, Putin je u više navrata govorio da Rusija neće ratovati sa Ukrajinom, podsećajući na zajedničku istoriju, kao, uostalom, i zajedničko poreklo. Uz to, Rusiji nije u interesu i nema nameru da deli Ukrajinu.

„Mi ne želimo podelu Ukrajine, nama to nije potrebno”, kazao je Putin.

Da bi se razumeli Putinovi postupci, treba se setiti da je sve počelo upravo zbog namere vlasti Ukrajine da ova zemlja uđe u Evropsku uniju, što je podrazumevalo i korak koji Rusija nikako nije htela da dopusti – ulazak susedne države u NATO. To bi oslabilo rusku zaštitu od eventualnog nuklearnog napada Severnoatlantske alijanse. Koliko je to važno, postaje sve jasnije otkad je svet postao monopolaran – setimo se samo koliko su ratova inicirali i vodili Amerika i NATO bez dozvole Ujedinjenih nacija i uprkos otporu dobrog dela međunarodne zajednice.

Uslov je bio samo jedan – da su jači od potencijalne žrtve. Da neće dopustiti da se nađe u poziciji moguće žrtve, Putin je u više navrata otvoreno govorio zapadnim „partnerima”, ali, Zapad nije hteo da ga čuje. Zato je, pripajanjem Krima, ruski predsednik jednim potezom oduzeo mogućnost da NATO brodovi dođu u strateški veoma važnu i jedinu rusku luku na toplom moru. Ali sledeći potez (pripajanje jugoistoka Ukrajine Rusiji), koji mnogima izgleda logičan – imao bi suprotan efekat. Ukoliko bi Rusija podržala podelu Ukrajine – NATO bi opet imao otvorena vrata da dođe na teritoriju njenog geografski zapadnog i ideološki prozapadnog dela. Ukoliko bi Ukrajina ostala cela i ukoliko bi se federalizovala, odluka o ulasku u NATO ne bi mogla biti doneta.

A da na teritoriji Ukrajine Zapad zapravo vodi rat sa Rusijom, danas je otvoreno rekao i Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, govoreći o razlozima za „kažnjavanje” Rusije:

„Da nije bilo Ukrajine, bilo bio nešto drugo.”

On je podsetio da je „dugo pre nego što su počeli tragični događaji na Majdanu, pre nego što su radikali zauzeli Majdan, bilo mnogo primedbi Rusiji – u vezi sa Sirijom, sa iranskim atomskim programom, u vezi sa Snoudenom”. „Uopšte, bili su nezadovoljni i što smo održali Olimpijadu”, kazao je on. Ruski ministar je prokomentarisao i pokušaje uvođenja sankcija koje je nazvao „smehotvornim”.

„Ljudi se bave traženjem bilo kakvog povoda da bi izvršili na nas pritisak.”- kaže Lavrov.

Na obrazloženje Zapada da sve to rade kako bi sprečili Putina da obnovi SSSR, ruski predsednik je pre nekoliko dana po ko zna koji put odgovorio da nema nameru da obnovi SSSR, da ne želi da pripoji Mesec i da se ne boji svetske izolacije. A da li će uspeti da ostvari svoju zamisao – brzo će morati da postane jasno, jer intenziviranje sukoba ima dva kraja, ili stvarni rat, ili mir u kome će i jugoistok imati svoja prava.

Press Online

Autoru:  vrabac* [ 16 Jun 2014, 09:48 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Русија обуставила испоруке гаса Украјини

МОСКВА – Неће бити више одлагања Украјини док не почну да плаћају за гас који добијају из Русије, саопштио је гасни гигант Гаспром. После неуспеха месецима да покрије своје рачун за гас, Кијев сада мора да плати за гас који жели унапред.

Slika

„Ова одлука је донета због систематског неуспеха Нафтогаса Украјине да плати. Дуг предузећа за руски гас износи $ 4.458 милијарди, укључујући $ 1.451 милијарди долара за новембар и децембар 2013, и $ 3.007 милијарди долара за април-мај 2014, „рекао је Гаспром у саопштењу објављеном на њиховом сајту.

Даље активности биће предузете након што се шеф Гаспрома састане са руским председником Владимиром Путином данас, рекао је заменик премијера Аркадиј Дворкович новинарима на Светском конгресу Петролеум, који се одржава у Москви.

Руски министар енергетике Александар Новак и шеф Гаспрома Алексеј Милер ће одржати конференцију за новинаре касније поподне.


Slika

Slika

Правда

Autoru:  oln [ 20 Jun 2014, 13:04 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Glupi juznjaci. Bogatiji deo Evrope, tzv. severni deo, ima nesmetano saradnju preko severnog gasovoda - dakle Nemacka kao glvani baja, sa Rusijom i to ne pominje.ali zato Bugari, Srbi, Bosanci itd, ne mogu Juzni tok jer se kao kosi sa necim. Dakle severni tok se ne kosi, a juzni tok se kosi.

I onda sirotinja iz ovih dzibutana zavisi od kredita bogatog zapada, nema energetsku bezbednost i svima na zapadu lepo, a dzibutane kao sto je Bugarska i Srbija oni tapsu po ramenu kao dobre poslusnike :)

Jedina nada je Italija, koja je zainteresovana i ima udela u Juznom toku pa se i mi nekako izvucemo iz tog blata. Ali, kad si dzibutana pa ne razumes.

Autoru:  vrabac* [ 05 Jul 2014, 11:10 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Преминуо поглавар Украјинске православне цркве

Поглавар Украјинске православне цркве (УПЦ) Московске патријаршије, митрополит Владимир преминуо је после дуге и тешке болести у 79. години, јавиле су руске и украјинске новинске агенције.

Mитрополит кијевски и целе Украјине Владимир (Виктор Маркијанович Сабодан) преминуо у кијевској болници од рака, јавио је Итартас.

Slika

На Архијерејском сабору УПЦ изабран је за митрополита кијевског и целе Украјине и патријарха 27. маја 1992. године, подсећа руска агенција, додајући да је на чело Украјинске цркве дошао у тешка времена, одмах после распада бившег СССР-а када је у Украјини већ почео црквени раскол, као и да је заслужан за очување вере и обнову многих парохија и храмова порушених при совјетској власти.

УПЦ (МП) је православна црква у Украјини у саставу Руске православне цркве, са статусом самоуправе и правима широке аутономије.

Обавезе поглавара УПЦ (МП) обављаће "чувар трона" митрополит черновицки и буковински Онуфрије, наводи Итартас.

РТС

Autoru:  Braca [ 07 Jul 2014, 22:30 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

(VIDEO) Pogledajte rat na ulicama Luganska!


LUGANSK – Borbe oko Luganska ne jenjavaju, a ovo je jučerašnji snimak sa ulica ovog grada koji proživljava pakao rata. Pogledajte!


Slika

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=dxdH8WRqc08[/youv]


Pravda


Autoru:  Braca [ 08 Jul 2014, 08:50 ]
Tema posta:  Re: Uživo iz Ukraine

Dignuti u vazduh mostovi kod Donjecka

Donjeck – Tri mosta na glavnim putevima ka Donjecku na istoku Ukrajine dignuta su u ponedeljak u vazduh, da bi se, kako se pretpostavlja, usporio mogući napad ukrajinskih snaga na uporišta proruskih snaga u toj oblasti.[youv]http://www.youtube.com/watch?v=4DlsKjmFx3g[/youv]


Prorusi koji su se pred ukrajinskom vojskom povukli iz Slavjanska i drugih istočnih gradova, tokom vikenda pregrupisali su se u Donjecku.

Za sada nije poznato ko je danas digao u vazduh putni most i dva železnička mosta, ali se pretpostavlja da bi od toga najveću korist mogli da imaju pobunjenici.

U sukobima ukrajinske vojske i prorusa od aprila je poginulo 400 ljudi.

Uništeni su mostovi kod sela Novobakmutivka, Zakitne i Seleznevka, navele su saobraćajne službe Donjecka.

Pobunjenici kontrolišu zgradu gradske uprave u Donjecku i kontrolne punktove u okolini grada, a veliki broj njegovih stanovnika napustio ga je zbog sukoba

Analitičari smatraju da će zauzimanje Donjecka ipak biti mnogo teže nego zauzimanje Slavjanska, deset puta manjeg grada, jer bi bilo potrebno voditi borbe po ulicama grada, u čemu bi prednosti imali pobunjenici.

Izvor: Beta, Vaseljenska

Stranica 1 od 9 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/