Umesi tvrdo testo od brašna i posoljene mlake vode. Podeli testo na četiri jednaka dela i rzvaljaj ih u kore debljine 1-2 mm. Ispeci kore u rerni na okrenutom plehu sa obe strane. U pola litra vode skuvaj kocku supe. Način pripreme je jednostavan: U posudu u kojoj će se sprmati stavi malo ulja i zagrej ga. Izlomljene komade jufke stavi na ulje i postepeno dodaj skuvanu supu dok testo ne omekša. Testo mora biti mekano ali bez tečnosti. Dodaj nekoliko dobrih kašika kajmaka(što više to ukusnije),pusti ga da se otopi i promešaj da se prožme sa testom.
Када вода прокључа,додати со и маст додати кукурзно брашно и мешаш,додаш кајмак и сир мешаш док маст непочне да избија на врх , онда скинеш са ватре и додаш јаја и измешаш све потом вратиш јој пар минута на ватру и мешаша све време
Kod nas, tamo u onom kraju na fotografijama na temi "Vi na planini", popara se zove masenica. Masenica jer se skuva malo suvog leba i umasti sa onim sta ima masno, ako ima nesto masno. Cak moze u loncu u kom se kuvalo nesto masno, pa se to pojelo, pre nego sto se taj lonac opere da se u toj masnoci skuva masenica, tj. popara. E danas se popara pravi ko neko jelo, evo moja mama unucicima ceto pravi poparu, nikad masenicu i to sve sa poredu, lebac, voda, sirac, malo kajmak, so, trice i kucine kad svega ima, a zalimo se. E odem ja gore uonaj kraj i cuvala krave sa sestrom od tetke, i mi po citav dan same gore u onom krsu jer gore kod onog malog jezera je pasa, pa se uvalimo kod nekog kamena, pa...
...Uglavnom, moramo i da pricamo neke gluposti i tamo ti sve bude smesno, kilavis se od smeha na obicne sale. I idemo mi jednom strmom stranom a sestra pocne da prica kako strina kuva masenicu, a strina ti je gospoja na selu, iz partizanske porodice, dosla na selo se udala a nikad nije dotakla kravu... al, nije losa zena, cak je dobra, al na selu su definitivno mnoge njene navike smesne. I prica sestra kako ona otvori svesku sa receptima i cita detalje kako se sprema masenica i sve po upustvu: sipas tolko i tolko vode, izdrobis toliko i toliko parcadi hleba,.... a to inace sev ide odprilike, i to ona tako prica da su pocele suze da mi idu na oci, pocnem da se prevrcem i strmoglavim se niz tu stranu, imala sam ludu srecu te se zaustavih pre neke stene i ostade mi glava. Al fora je da dok sam padala niz tu strminu i dalje sam se smejala.
detaljan recept
Uspete u serpu jedno solju vode i osolite, najbolje morskom solju, koliko izmedju dva prsta stane. Kad provre, izdrobite tu malo sira, ne mora biti dobar sir, moze biti star ili mlad, sta se nadje, i ako ima kasika kajmaka, ako ima. Kad malo prokuva dodajete izdrobljenog suvog hleba, i mesate, dok ne dobijete onu gustinu koja vam odgovara. Neko voli redje neko suvlje. Ako treba, mozete i dodati malo vode dok je jos na sporetu. Kad skinete sa sporeta i stavite na sto mozete preliti i kiselim mlekom, ako volite. Masenica je lepa i od belog i od crnog leba Recept napisala Petrana koja je jednoga dana nestala.Znam samo da ju je rodbina trazila...Petrana gde god da si ovih par redova posvecujem tebi
Bungur je dobra krupno izmlevena pšenica. Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom, i kada voda provri sipa se po malo bungura i jednako mesa da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. Bungur se jede bez hleba.
Кукурузно брашно се метне у суд за мешање, посоли се по укусу и дода маст, пет целих јаја и једну шољу ладног млека. Све заједно се промеша једно десетак минута, а по потреби се дода још млека да маса постане ређа. Плех у којем се пече проја треба намазати машћу, па спустити припремљену смешу и пећи је на умереној ватри. Кад проја почне да румени, онда се исече ножем на четвртке. Да се нож не би лепио за смешу, умачите га у растопљену маст. Онда се проја брати у рерну док не буде готова, а најбоље је служити проју уз подварак, сарму или кисео купус.
Kada mesite hleb (brašno, so, mlaka voda i rastoljnen svež kvasac), ostavite da nadodje., premesite još jednom i ostavite da opet nadodje. E sad, od tog testa uzmete malenu grudvu, rukom je rastanjite u nepravilan ali okrugao oblik. Ona u sredini dodje tanja a na krajevima deblja. Zatim tu tiganjicu bacite na vrelu mast, samo minut da porumeni sa jedne strane, pa okrenete da se isprži i sa druge strane. I to je tiganjica. U sredinu stavite šta hoćete, sira, kajmaka, preklopite i to je toliko slatko da ne možeš da se zaustaviš da jedeš. Uz svežu papriku, paradajz, malo suvog domaćeg mesa .........ma da je ubiješ od jedenja. Moja svekrva to sprema, jer ona ne kupuje hleb nego mesi.Spremala i ja deci, ali kad imam ovde vremena da dodčekujem hleb......a on ako se ne dočeka ne valja. Deca su stalno tražila od nane da im to sprema za doručak........zaista je lepo.
Najbolje je da se jedu tople, ali ništa im ne fali ni kada su hladne. Majka (svekrva) ujutru svima nama spremi, jedemo, pa u njivu nešto da se radi. Da vidiš kako naša deca tamane .....u jednoj ruci drži ladnu tiganjicu presavijenu i sa komadom punomasnog sira unutra, a u drugoj svežu crveni papriku tek ubranu i oprenu.......more, sve puca kako slatko jedu
У једну литру посољене воде која ври сипа се полако пола киле кукурузног брашна, непрестано мора да се меша да не остану грудвице. Кад се брашно добро укува на тихој ватри, а то је за двадесетак минута, остав се на топлом да се прокрчка још пола сата. Овако спремљен качамак служи се на овај начин:
У једну малу чинију прво се сипа слој качамака, па онда слој сира и кајмака, па опет качамак и сир и кајмак. Ко воли другачије, укусно је и ако се само на врх тањира са качамаком метне пуна кашика кајмака и сира. Неки пре тога додају и млеко. У сваком случају, ово је укусно и хранљиво јело.
Попара се може правити и само на води, па да буде лепа, али ако се прави на млеку још је боља и укуснија. Ваља је правити овако: млеко да проври, са исто толико воде. Бајат, стари хлеб се исече на коцкице, па се стави да се кува, не више од десетак минута, али стално треба мешати да не загори. Док се попара кува, узме се друга посуда и загреје се стари преврели кајмак и у то се преспе скувана попара. Попара се одмах изнесе на сто, јер ваља док је вруће, а ко воли може да дода још сира или кајмака по жељи.
Pravi se od mesa pilećeg, jagnjećeg, ovčijeg, od pastrme i od sitnurije (udrobice od jagnjeta). Pileća corba pravi se ovako: Zaklano pile popari se u vrućoj vodi, očupa se perje i očisti pa se iseče u komade i stavi u lonac za kuvanje. Kad meso već bude skuvano, corba se posoli i zaprži zaprškom. Zapška se pravi od isečenog crnog luka, malo pšeničnog brašna i aleve paprike. Zapržena čorba se još malo prokuva, koliko da proključa i da se skuva luk. Neki u čorbu dodaju i malo pirinča. Pre upotrebe čorba se začini. U corbaluku se razbije jedno jaje i sipa se malo sirćeta, pa se onda kašikom sve dobro izmuti i sipa u lonac sa čorbom. Na isti način pravi se i čorba od jagnjećeg, ovčijeg mesa itd. Kad se gotovi čorba od svinjske pastrme, ne zapržava se, več se samo sirćetom zakiseli. I ova čorba se smatra kao zdrava i dobra hrana.
Kaže se "prost k´o pasulj", a to znači upravo to. Pasulj treba da bude prost, bez ikakvih maštovitih dodataka. Ne kvarite ga. Jedino dozvoljeno je da pustite 1-2 paprike sveže ili suve da plivaju dok se kuva.
Ovo je recept pisan za decu ali poslužiće svima.Sastojci za 6 porcija 0.5 kg pasulja 500-700 g suvih rebara ili neko slično suvo meso 2 glavice crnog luka
Priprema Čorbast pasulj? Naravno, sa suvim rebrima. Može i suva kolenica ili, još bolje, butkica. Uzme se veći lonac (za 4 osobe po 3 tanjira). Potrebno je pola kile pasulja, očistiti ga i potopiti u vodu. Po pravilu, pasulj bi trebalo da odstoji preko noći u vodi, da nabubri i da se brže skuva, ali to nije neophodno. Vi ga samo operite i sipajte u lonac vode koliko da ogrezne (da ga voda prekrije) i pustite da na srednjoj vatri provri.
Neka vri 5 minuta, onda ga skinite s vatre i prospite vodu. Najlakše je izručiti sve u cediljku nad sudoperom. Pasulj vratite u lonac pa dolijte svežu vodu. U nju stavite dve sitno iseckane srednje glavice luka, rebara će biti dovoljno 500-700 g, samo tražite od kasapina da ih iseče. Ako imate butkicu ili kolenicu, pazite da lonac bude veći da sve stane. Zatim dodajte desetak zrna bibera i jedan manji listić lorbera i ništa više.
Pustite da provri, smanjite jačinu ringle na najnižu temperatutu na kojoj će ipak da vri. Tako treba da se kuva dok pasulj ne omekne. Kad promešate kašikom, zrna ne smeju da zveče. Uostalom, probajte. Nemojte soliti. Prvo zato što je moguće da su rebra već dovoljno slana, ponekad i preslana (zato ih pre kuvanja obavezno treba isprati toplom vodom), a drugo, ako se pasulj kuva otklopljen i bez soli mnogo je lakši za probavu (ja ga zovem "bestrzajni"). Neki stavljaju kojekakvo povrće u pasulj, ne treba, treba da je prosto ko pasulj, jasno!
Kuvanje pasulja traje nekoliko sati (2-3), zavisi koliko je star (zato otvorite prozor, a zatvorite vrata na kuhinji da ne zamirišite celu kuću). Dolivajte vruću vodu ako je ona u loncu izvrila. Kad je skuvan, napravite zapršku. To u početku možda i nije sasvim lako, ali život nije grana jorgovana, so just do it, što reče NIKE.
Zaprška U tiganj stavite 2-3 kašike ulja i zagrejte ga. Dok se ulje greje (srednja vatra) iseckajte 1-2 čena belog luka. Prvo ga zgnječite dlanom dok je još u ljusci, samo se naslonite i gotov je. Onda ga očistite od ljuske i iseckajte na dasci. Kad se ulje zagrejalo, stavite u njega jednu varjaču brašna i mešajte da se izjednači, to jest da ne bude grudvica. Stalno mešajte da brašno ne zagori.
Zaprška treba da je retka. Neka brašno polako tamni dok ne postane smeđe, a kad intenzivno zamiriši dodajte u tiganj onaj beli luk, promešajte i izmaknite s vatre.
Nastavite da mešate, jer sve to još vri, pa dodajte jednu ravnu kašičicu aleve paprike. Sve ponovo promešajte i sipajte u pasulj. Promešajte pasulj i vratite ga na vatru. Sad treba samo malo da istiha vrijućka, poklopljen ali ne sasvim (postavite poklopac preko varjače, recimo), da se ukusi sjedine. Probajte ga, i ako treba dosolite, ali obično ne treba. Ako je preslan stavite pola kašičice šećera i šolju vode, pa nek provri ponovo.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu