Forum Srbija
http://www.forum-srbija.com/

Vesti iz kulture
http://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=143&t=50511
Stranica 1 od 1

Autoru:  Andersen [ 07 Nov 2015, 17:52 ]
Tema posta:  Vesti iz kulture

Slika

MILAN LANE GUTOVIĆ: Na visokim funkcijama u Srbiji su moralni idioti!


Doajen srpskog glumišta Milan Lane Gutović smatra da ćemo izgubiti borbu za srpsku kulturnu baštinu, i da će Kosovo postati član Uneska

"Bićemo pobeđeni u Unesko, a meni ostaje samo dnevna doza tuge zbog neizrecivog gubitka", rekao je Gutović.

Čuveni glumac je na pitanje šta će biti sa našim svetinjama ukoliko budu pale u ruke onih koji su ih do juče uništavali istakao da njima ona i ne treba da bude svetinja.

"U tom smislu nemam neko posebno mišljenje o Albancima, koje bi se razlikovalo od mišljenja koje imam o Hrvatima, Slovencima, Amerikancima i Englezuma. Svetinja Amerike, koja se zove Alamo za mene ne predstavlja ništa. Vitezi okruglog stola su za mene samo literalni pojam, za mene Gračanica nije nijedno od toga. Ona je meni svetinja. Njima nije niti bi trebalo da bude", rekao je Lane.

Slika


On je priznao da bi bi prihvatio funkciju ministra, kada bi ga neko predložio.
"Milim da bih prihvatio da me neko imenuje, ali sam se ne bih kandidovao. Na to nisam spreman", rekao je Gutović za alo i dodao da smatra da “bela lađa” zvana Srbija trenutno stoji u mestu.

Govoreći o premijeru i opoziciji Lane je istakao da, kada je reč o vlasti, nije siguran da bi se drugi ponašali bolje i drugačije da su na mestu premijera.

"Možda bi kod tih drugih bilo nekih nijansi u stepenu nespretnosti, bezobrazluka i manipulanstva, ali rezultati bi bili isti", rekao je Gutović.

Prema njegovim rečima na visokim funkcijama danas su moralni idioti, a kao deo propasti države vidi i to što cela Srbija prati rijalitije.

PITAJTE TASOVCA ŠTO NEMA PARA ZA KULTURU!

Gutović je, govoreći o kulturi istakao da nema posla za mlade glumce, ne zato što nema pozorišta već zato što nema publike. Na pitanje zašto se izdvaja najmanje novca na kulturu, glumac je bio kratak:
"Za to pitajte ministra!"

kurir

Autoru:  Andersen [ 07 Nov 2015, 17:59 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Slika

ČELNICI GRADA SE OGREŠILI O VELIKANA

SAHRANJEN SLAVNI REDITELJ: Petru Laloviću je mesto u Aleji


Filmski reditelj i snimatelj koji je preminuo 2. novembra u 84. godini sahranjen je juče u zapećku Novog groblja.
Filmski reditelj i snimatelj Petar Lalović, koji je preminuo 2. novembra u 84. godini, sahranjen je juče na beogradskom Novom groblju.

Slika

Petar Lalović 1932-2015


Poslednje zbogom uputili su mu članovi porodice, prijatelji, kolege snimatelji, kompozitor Zoran Simjanović i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Iako je ovaj veliki reditelj svoj život posvetio prirodi, u kojoj je snimio više od 200 filmova i svojim brojnim ostvarenjima poput „Ptice koje ne polete“ i „Poslednja oaza“, predstavio naš narod Evropi i time nas zadužio, Grad ga nije uvrstio u zaslužne građane. Petar Lalović je sahranjen u zapećku groblja. Tišinom tokom sahrane prenosili su se glasovi prijatelja i negodovanja „kakav je bio čovek, nije mu ovde mesto, već u Aleji“. Lalović je divlji životinjski svet učinio bliskim čoveku i naučio nas da ga sačuvamo. Generacije su odrastale uz njegove životinje, a ovako mu je vraćeno, moglo se čuti na sahrani.

Slika


Petar Lalović završio je pozorišnu i filmsku akademiju u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnika u Beogradu. Poslednji film „Beogradska oaza“ je 2013. ovaj neumorni ljubitelj prirode snimio na Velikom ratnom ostrvu, želeći da prikaže carstvo životinja, rezervat biljnog sveta i fabriku zdravog vazduha usred beogradske metropole.

Slika

Za svoj opus, koji čine dokumentarni, igrani filmovi i TV serije, dobio je više od 150 priznanja kod nas i u svetu, a za igrano ostvarenje „Ptice koje ne polete“ više od 20 priznanja, uključujući četiri gran prija. Kontaktirali smo nadležne, ali odgovor nismo dobili do zaključenja broja.

Slika


kurir

Autoru:  Andersen [ 11 Mar 2016, 20:24 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Slika

RADE ŠERBEDŽIJA SA SUZAMA U OČIMA: Dragan je svima bio kao brat, neke smrti su jednostavno nerealne

Dragan Nikolić, legenda srpskog glumišta, preminuo je u 72. godini, a veliki broj glumaca i prijatelja se putem društvenih mreža i medija oprašta od svog kolege.
Po objavljivanju smrti velikog glumca, kolege su se okupile bifeu Atelja 212, a svoja sećanja i tugu podelili su sa svima. Svoju tugu izrazi je i Rade Šerbedžija koji je Dragana Nikolića smatrao bratom.

"Imao je tako tu neku svoju božanstvenu jednostavnost i blagost. Svi su ga voljeli, bio je svima brat", rekao je Rade Šerbedžija. Veliki broj kolega i prijatelja je i dalje u neverici zbog Gagine smrti, a među njima je i Rade.

"To je zaista dokaz kako su neke smrti jednostavno nerealne. Ne možeš da zamisliš da Dragan nije više živ", sa tugom u očima ispričao je Šerbedžija u emisiji Ekskluziv.

Slika


kurir

Autoru:  Andersen [ 11 Mar 2016, 20:29 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Slika

GLUMCI U ATELJEU 212 DELE TUGU I SEĆANJA: Nema Dragana više, otišao je na neko lepše mesto


Skoro pola veka Dragan Nikolić bio je veran pozorištu Atelje 212. Po objavljivanju smrti velikog glumca kolege i prijatelji okuplil u se u bifeu Atelja, a svoja sećanja i tugu podelili su sa svima.
Dragan Nikolić, legenda srpskog glumišta, preminuo je u 72. godini, a glumci su izrazili veliku tugu povodom gubitka čuvenog Gage.

"Pre svega bih hteo da izjavim saučešće svima nama koji su ga znali i koji ga nisu znali ali su ga gledali. Dakle svi smo mi mnogo izgubili", rekao je Branimir Brstina.

Slika


"Mi smo ga zvali Ćale, ovde u bifeu bio je nama tata! Meni pogotovo, podržavao me je. Imao je tu neku ruku iznad svih nas mi smo svi hteli da budemo takvi šmekeri kao što je bio on", priča Erol Kadić koji nikada neće zaboraviti velikog glumca i prijatelja.

Slika

"Mogu da kažem da je Dragan Nikolić i kao kolega ali i za publiku ostavio ne neupečatljiv, nego neizbrisiv trag kako u pozorištu tako i u filmu. On je uneo jedan moderan duh u naše pozorište i naše živote i obeležio, kako naše živote tako i živote publike", rekao je Svetislav Goncić.

Slika


"Malo je reći da sam imala od koga da naučim. Bio je stvarno veliki glumac. Divan čovek! I tako uvek šala, uvek razonoda neka, sa njim čovek nikada nije mogao da bude loše raspoložen. On je plenio jednom divnom pozitivnom životnom energijom", pristeila se Katarina Žutić.

Slika


"Bio je pozitivan, veliki šmeker bio je večiti mladić, momak koji se neverovatno zezao na svoj račun", rekao je Gordan Kičić i dodao da je dosta naučio od Nikolića.
"Nema Dragana više, otišao je na neko možda i lepše mesto, ali je veliki trag ostavio i u nama koji smo ga znali a čini mi se da će biti veliki uticaj i trag na generacije koje dolaze, koje ga možda nisu poznavale. Taj duh, taj šmek, ta veličina... On je bio veliki kosmopolita, to je nešto što treba mladi da uče", zaključila je Dara Džokić.
Večeras pola sata pre početka predstave "Avgust u okrugu Osejdž" svi zaposleni i poštovaoci okupiće se da odaju počast Draganu Nikoliću.

Slika


kurir

Autoru:  Andersen [ 14 Mar 2016, 22:24 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Slika

DA TI SRCE PREPUKNE: Evo kako se Milena Dravić oprostila od Dragana Nikolića!


Smrt jednog od najvećih srpskih glumaca Dragana Nikolića rastužila je mnoge, kako u zemlji tako i širom regiona. Svi koji su barem jednom upoznali Gagu Nikolića mogli su da znaju o kakvom se izuzetnom čoveku i umetniku radi.
Mnogi od njih ostavili su dirljive poruke, govorili su o zajedničkim trenucima...

Ipak, nekako su svi potajno znali da najveću tugu u srcu nosi njegova supruga sa kojom je bio u braku 45 godina.

Ovako se naša slavna glumica Milena Dravić oprostila od Dragana Nikolića:

"Otišao je moj dragi, otišao je moj voljeni, moj plemeniti suprug, moj Dragan, moj Gaga. Njegova Milena", napisala je u čitulji poznata glumica.

Slika


Podsetimo, njih dvoje su se upoznali na snimanju filma "Kako su se volele dve budale".

U jednoj od pauza između snimanja 31. decembra 1971. godine otišli su u opštinu Vračar i venčali su se, a kumovala im je glumica Seka Sablić.

Na pitanje koja je tajna njihovog višedecenijskog braka Milena i Gaga su jednostavno odgovorili da univerzalne formule za uspeh nema.

"Ključ je u razumevanju, u strpljenju i, naravno, poslu kojim se bavimo, a imamo tu sreću da smo uspešni, na neki način, ne treba preterivati. Ali sve bi bilo drugačije da tu ima neke surevnjivosti ili ljubomore među nama, što se posla tiče", otkrio je svojevremeno Dragan.

VELIKI UMETNICI, VELIKI LJUDI

Onaj ko od srca pomaže drugome u nevolji nikada se neće time hvaliti, i to je bio slučaj i sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem koji su pre mnogo godina, bez razmišljanja, uzeli sve pare koje su imali u kući i dali ih roditeljima dečaka kojem je bila neophodna operacija očiju.

Svojevremeno su Gaga i Milena, usred najgore krize, nekako uspeli da skupe novac za novi automobil i odlučili su da zamene vremešni “golf” kojeg su stalno morali da guraju da bi upalio. Kao na filmu, krenuli da pazare nova kola, ali “golf” nije hteo da upali ni za živu glavu, pa su se vratili u stan da pozovu nekoga da ih odveze.

I baš u tom trenutku na televiziji je emitovan prilog o dečaku kojem je hitno potrebna operacija očiju.Dragan je pogledao u Milenu i rekao:

"Njima treba para koliko i mi imamo trenutno u kući, ma, šta će nam novi automobil…"

Ubrzo su saznali gde se nalazi porodica dečaka, i kada je došao prijatelj koji je trebalo da ih odveze da kupe auto, rekli su mu da ih vozi do dečakovog sela. Pojavili su se ljudima na vratima i predali im novac za operaciju.

kurir

Autoru:  Andersen [ 02 Apr 2016, 23:06 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Oglasila se prvi put nakon smrti muža: Potrešće vas tiha borba Milene Dravić!

Ona je demantovala pisanje pojedinih medija da je u bolnici i da se bore za njen život, ali je i uprkos tim neistinama ostala smirena.

Milena Dravić je nakon smrti Gage odlučila da ne dozvoli bolu da je uništi, pa je skupila snagu i vratila se snimanju serije "Komšije" koja se nedeljom emituje na RTS-u.

"Dobro sam, radim. Prekjuče sam završila snimanje serije "Komšije" sa Milanom i Mimom Karadžićem," otkrila je Dravićeva.

Ona je demantovala pisanje pojedinih medija da je u bolnici i da se bore za njen život, ali je i uprkos tim neistinama ostala smirena.
"Strašno je što se piše da se borim za život. Mnoge nenormalne stvari se pišu. Ja sam trenutno u svom domu," poručila je ona.

Mima Karadžić kaže da je Milena veoma hrabra i snažna žena, kao i veliki profesionalac.

"Milena je normalno snimala i radila, kao i uvek. Ženi takve snage i hrabrosti bilo je veoma važno da se vrati glumi. Naša ekipa je bila pažljiva prema njoj. Milena je jedan vuk. Lavovski se borila za Gagu do zadnjeg daha, svaka joj čast," izjavio je Mima.kurir

Autoru:  Andersen [ 02 Apr 2016, 23:09 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture

Dobročinitelji Dragan Nikolić i Milena Dravić: Spasili vid dečaku, a nikome nisu rekli!

Slika


Onaj ko od srca pomaže drugome u nevolji nikada se neće time hvaliti, i to je bio slučaj i sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem koji su pre mnogo godina, bez razmišljanja, uzeli sve pare koje su imali u kući i dali ih roditeljima dečaka kojem je bila neophodna operacija očiju.

I nikada se nisu time hvalili, niti su voleli da govore o tome, a javnost je za ovu priču saznala od Tanje Peternek koja ju je pomenula u svojoj emisiji "Kao sav normalan svet" kada joj je gošća bila Milena Dravić.
Svojevremeno su Gaga i Milena, usred najgore krize, nekako uspeli da skupe novac za novi automobil i odlučili su da zamene vremešni "golf" kojeg su stalno morali da guraju da bi upalio. Kao na filmu, krenuli da pazare nova kola, ali "golf" nije hteo da upali ni za živu glavu, pa su se vratili u stan da pozovu nekoga da ih odveze.

I baš u tom trenutku na televiziji je emitovan prilog o dečaku kojem je hitno potrebna operacija očiju. Dragan je pogledao u Milenu i rekao:

"Njima treba para koliko i mi imamo trenutno u kući, ma, šta će nam novi automobil…"
Ubrzo su saznali gde se nalazi porodica dečaka, i kada je došao prijatelj koji je trebalo da ih odveze da kupe auto, rekli su mu da ih vozi do dečakovog sela. Pojavili su se ljudima na vratima i predali im novac za operaciju.

Godine su prošle, a ova divna ljudska priča nikada nije dospela u javnost… Sve dok Tanja Peternek nekako nije saznala za nju.

"Milena je priču samo potvrdila i nije želela da govori o detaljima. Po njenoj reakciji, kada sam pomenula tu anegdotu, videlo su oni skromni i humani ljudi. Oni su učinili mnogo dobrih dela u životu, ali od toga nikada nisu želeli da dižu medijsku pompu", izjavila je Tanja Peternek.

kurir

Autoru:  vrabac [ 17 Okt 2016, 16:13 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture


Autoru:  vrabac* [ 14 Dec 2016, 11:09 ]
Tema posta:  Re: Vesti iz kulture


Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/