Forum Srbija
http://www.forum-srbija.com/

Misterije
http://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=11&t=22052
Stranica 1 od 12

Autoru:  Sanja [ 17 Feb 2013, 12:33 ]
Tema posta:  Misterije

MISTERIJA RUSKOG JEZERA: Ronioci nisu pronašli delove meteora!


U rupi u jezera Čebarkul, u koje je prema izveštajima pao meteor, nema delova nebeskog tela. Radijacija nepromenjana, tako da ostaje nejasno šta je palo u jezero

Slika


Ronioci su obavili pregled jezera Čebarkul u regiji Čeljabinsk, u koje je prema izveštajima pao meteor, ali nisu uspeli da pronađu delove nebeskog tela, rekla je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije Irina Rosius.

- Ronioci su obavili pregled jezera, ali nisu otkrili tragove meteorita - kazala je Rosius.

Podsetimo, posle kiše meteora koja je zadesila rusku pokrajinu Čeljabinsk i u kojoj je povređeno 1.200 ljudi, objavljene su fotografije kratera na zaleđenom jezeru gde je pao deo meteora.

Slika

Guverner regije Čeljabinsk ranije je kazao da je deo meteora pao u jezero Čerbakul, a regionalna policija informaciju pripisuje lokalnim ribarima.

Radijacija i dalje ostaje nepromenjana i u granicama normale. Takođe, obavljena je analiza jezerske vode, ali takođe nisu zabiležene vrednosti iznad dozvoljenih.
Ruski političar Vladimir Žirinovskina tvrdi da na Rusiju nisu pali meteoriti već da se radilo o testiranju novog američkog oružja.
Meteori su posle Rusije primećeni i na nebu iznad Kube i Kalifornije.

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=SZLPQtX2Pw4[/youv]

kurir

Autoru:  Sanja [ 19 Feb 2013, 12:54 ]
Tema posta:  Re: Misterije


Na Uralu
MISTERIJA: Rusi kriju meteorit?Naučnici u blizini jezera Čerbakul pronašli 53 dela meteora koji je pao na Čerljabinsku oblast, a vlasti dan pre toga pretražile jezero i saopštile da ništa nisu našle

Slika
Krater na jezeru Čerbakul pored kojeg su nađeni delovi meteora

MOSKVA - Čudno.
Ruski naučnici tvrde da su u blizini jezera Čerbakul pronašli 53 dela meteora koji je u petak pao na Čerljabinsku oblast. To je objavljeno samo dan nakon što su ruske vlasti pretražile zaleđeno jezero u kojem je napravljen krater prečnika šest metara i saopštile da nisu pronašle delove meteora za koje se mislilo da su tu pali. Na osnovu kontradiktornih objava građani Čerljabinske oblasti, na koju se meteor srušio, sumnjaju da vlasti kriju šta su zapravo našle.

Naime, naučnici sa univerziteta Ural tvrde da je kamenje nađeno u okolini jezera i blizini kratera nebeskog porekla. Naveli su da meteorit pripada klasi kondrita, da ima deset odsto gvožđa i sulfata i da će najverovatnije biti nazvan „Čebarkul meteor“, po jezeru kod kojeg je nađen.
- Mi tvrdimo da delovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita - izjavio je član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski i dodao da će se detaljnom analizom saznati njegov tačan sastav.
Ruski naučnici su, međutim, naveli i to da im nije bilo dozvoljeno da ispitaju krater na jezeru.

To je stanovnike Čerljabinske oblasti, iznad koje je meteor od 10 tona supersoničnom brzinom ušao u atmosferu i eksplodirao, povredivši čak 1.200 ljudi, podstaklo da pomisle da su ronioci, koji su pre dva dana ispitivali jezero, ipak pronašli nešto, ali nisu želeli da saopšte šta. Pojedinci na društvenim mrežama navode da stena iz svemira ima dosad nepoznati element, koji se može iskoristiti u vojne svrhe.

Slika

Slika

Slika

Spilberg kupuje meteorit?

Ljudi iz celog sveta zainteresovani su za delove meteora koji je pao u Rusiju, a među njima bi se mogao naći i filmski režiser Stiven Spilberg, koji je poznati kolekcionar. Budući da je prošlog oktobra u Njujorku za 43.750 dolara prodat deo meteorita nađen u Sibiru 1960, nebesko kamenje iz Čeljabinska moglo bi da dosegne mnogo višu cenu.

Za štit dve milijarde

Rusiji su potrebne oko dve milijarde dolara za izgradnju sistema za odbranu od meteora, rekla je Lidija Rihlova iz Astronomskog instituta Ruske akademije nauka.
- Pored mreže teleskopa na Zemlji, potrebna nam je platforma u svemiru. Za sve to potrebne su nam oko dve milijarde dolara u narednih deset godina - rekla je ona.
Nacrt programa za pravljenje antimeteorskog štita odobrila je ruska svemirska agencija.

Šta je kondorit

Kondoriti su meteori nastali pre 4,56 milijardi godina

Skoro svi sadrže kondrule - male, gasovite kuglice

Dele se na obične, ugljenikove i enstatite

kurir

Autoru:  Sanja [ 21 Feb 2013, 14:46 ]
Tema posta:  Re: Misterije


Neobjašnjivo
MISTERIJA: Planinari videli podzemnu svetlost na Dinari?!


Iz udubljenja u dalmatinskom kršu izvirala je svetlost iako u rupi nije bilo ničeg sem snega

Slika

ZAGREB - Hrvatski planinari Jozo Vitić i Ivan Zebić bili su među planinarima koji su se prošlog vikenda peli uz Dinaru.

Na usponu ka planinarskom skloništu na nadmorskoj visini od 1.369 metara zatekli su neobičan prizor. Pred njima se nalazilo udubljenje prečnika oko pet i dubine do tri metra.

Iako se iskusni planinari na ovako nešto ne bi ni osvrnuli, jer su takva udubljenja normalan prizor u dalmatinskom kršu, ovo je ipak bilo posebno zbog izuzetno jake svetlosti koja je dopirala iznutra, piše Krometeo (Crometeo).

Uvereni da se tu neko ulogorovao, te da je izvor svetlosti neka lampa ili upaljena vatra prišli su udubljenju, ali imali su šta i da vide - u rupi nije bilo ničeg sem snega.

"Ne umemo da objasnimo to što smo videli. Najlogičnije je da je rupa na neki način duže zadržala dnevnu svetlost. Snimio sam ovaj fenomen foto-aparatom, ali on ipak nije dovoljno dobro 'uhvatio' stvarno stanje o kom još pričamo", ispričao je planinar Ivan Zebić.

kurir

Autoru:  MARRIIN [ 22 Feb 2013, 12:34 ]
Tema posta:  Re: Misterije

Najveće misterije Sunčevog sistema
Iako nauka svakodnevno napreduje, čini se da će proći još mnogo vremena pre nego što bolje upoznamo naše prve komšije u Sunčevom sistemu.
Slika
Merkur
Merkur je veoma teško proučavati, budući da je veoma blizu Suncu. Zbog toga je obavijen velom misterija.

Na primer, on ima veoma veliko jezgro, ali naučnici nisu sigurni zašto je to tako. Takođe, ima magnetsko polje i atmosferu čije je poreklo nepoznato.

Zapravo, ta mala planeta ima struju atmosferskih čestica, što sugeriše da se atmosfera neprekidno regeneriše.

Najveća misterija od svih: Merkurova izdužena orbita vremenom sve više poprima ovalan oblik i postoji mogućnost da će kroz neko vreme udariti u Veneru ili Sunce.

Da li to znači da će biti poremećena i orbita Zemlje i drugih planeta Sunčevog sistema?

Venera
Naučnici i dalje ne znaju odgovor na pitanje kako je nekada „zemljolika“ Venera postala usijana planeta prekrivena gustim slojem toksičnih gasova kakva je danas.

Međutim, mnogo veća misterija je to što se njena atmosfera okreće 60 puta brže od njenog spina.

Takođe, nepoznato je i zašto se rotira suprotno smeru kazaljke na satu, za razliku od drugih planeta u našem sistemu.

Sumnja se i da u njenoj atmosferi koja bi u nekim delovima mogla imati temperaturu sličnu zemljinoj postoje mikroorganizmi.

Zemlja
Iako živimo na Zemlji, mi je i dalje ne poznajemo u potpunosti. Na primer, kako to da se na Zemlji nalazi voda? Ili: kakva je priroda njenog jezgra koja očigledno prenosi seizmičke talase brže u jednom, nego u drugom pravcu?

I naš satelit je prilično misteriozan. Iako mnogi naučnici smatraju da je Mesec nastao udarom asteroida u Zemlju, ne postoje geološki dokazi za to.

Mars
Hladna crvena planeta pre 500 ili više miliona godina bila je topla, vlažna i geološki aktivna. Naučnici ne znaju šta je pošlo po zlu niti da li su te promene uništile neki život na njoj.

Takođe, naučnici „razbijaju glavu“ zašto je jedna polovina potpuno glatka, dok je druga potpuno izbrazdana kraterima od udara meteora.

Jupiter
Slika
Jupiter je prekriven „trakama“ gasa različitih boja od kojih se svetlije nazivaju zonama, a tamnije pojasevima.

Međutim, nije poznato da li su one površina koncentričnih cilindara od kojih je sačinjena planeta, niti zašto neke pruge nestaju bez traga.

Misteriozna je i njegova čuvena crvena pega. Stručnjaci se nadaju da će saznati više kada sonda Juno proleti pored njega 2016.

Saturn
Gotovo četiri veka astronomi su razmišljali o lepim Saturnovim prstenovima, ali niko ne zna zašto se oni tu nalaze.

Možda su ostaci nekadašnjeg meseca koji se raspao ili delići kometa koje je kidala gravitacija planete.

Nepoznata je i dinamika strašnih oluja i vetrova na površini planete, kao i njena rotacija. Do sada su do Saturna poslate tri letelice čiji je zadatak bio da izmere dužinu njegovog dana, ali su sve tri imale sasvim drugačije rezultate.

Uran
Planete bi trebalo da emituju toplotu koja je zarobljena u njihovoj utrobi još od procesa formacije, ali sa Uranom to nije slučaj.

Možda je toplota sedme planete nestala u nekom kosmičkom prevratu u dalekoj prošlosti (možda čak i zbog udara nekog asteroida).

Ili, možda Uran na neki način svu energiju čuva ispod površine i ne emituje je uopšte?

On takođe privlači vrlo neobičan objekat poznat kao Miranda. Ovaj čudni mesec ima duboke kanjone i slojeve slične Zlemljinim, a neki od njegovih ponora duboki su i više od 20 kilometara.

Neptun
Astronomi su očekivali da Neptun bude potpuno „mrtav“, bez meteoroloških prilika i duboko zamrznut.

Međutim, Vojadžer 2 koji je pored njega proleteo 1989. otkrio je turbulentnu atmosferu sa laganim oblacima i snažnim olujama.

Za divno čudo, najbrži vetrovi zabeleženi su upravo na Neptunu i duvaju oko 2.100 km /h.

Takođe, otkriveno je da čuva veoma mnogo toplote, što je veoma čudno, ako imamo u vidu da je najudaljeniji od Sunca u našem sistemu.
B 92

Autoru:  Sanja [ 09 Mar 2013, 12:39 ]
Tema posta:  Re: Misterije


Nečista posla
Misteriozna zelena svetlost iznad Konjica?!Autor videa je u opisu na Jutjubu napisao da je zelenkasta svetlost obasjala skoro čitav grad pa čak i okolna sela


Slika

KONJIC - Internetom kruži snimak pod nazivom "Misteriozna svetlost u Konjicu" koji se pojavio na Jutjubu.

Snimak je nov, a na njemu se vidi nekakva bleštava drečavo zelena svetlost koja jarko obasjava nebo, a deluje kao da dolazi iz šume na brdu.

U opisu videa napisano je sledeće: "Dana 8. marta 2013. godine u 10 sati uveče iznad Konjica su se pojavila misteriozna svetla. Blešteći i menjajući, boju svetlo je obasjalo skoro čitav grad pa čak i okolna sela". Šta je posredi, ne zna se.

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=OsHh9SXPTsw[/youv]


kurir

Autoru:  zara [ 27 Maj 2013, 15:20 ]
Tema posta:  Re: Misterije

7 najvećih američkih misterija

Neki događaji nikada ne dobiju pravo objašnjenje, pa služe uglavnom kao inspiracija za romane i filmove. Neki od njih svakako zaslužuju neku ekranizaciju.

Slika

Sajt Huffington Post objavio je listu najvećih američkih misterija među kojima se našla i priča o Nikoli Tesli (nije reč o njegovoj “reinkarnaciji”).

Mi ih prenosimo u celini.

Grobovi u kavezima

Slika

Mnogi kažu da su dva groba u blizini okruga Katavisa (Pensilvanija) ograđena nekom vrstom kaveza zbog zaštite od pljačkaša grobova.

Međutim, zašto bi te žene koje su bile u srodstvu i umrle u razmaku od svega nekoliko dana u udaljenom planinskom mestašcu bile na meti lopova? Zašto je samo njihovim grobovima bila neophodna takva zaštita?

Mnogi tamošnji meštani veruju da su one dobile ovaj čudan večni pokrov zato što su bile vampiri. Istina je negde tamo...

Sestre Foks

Slika

Daleke 1848. ove sestre tinejdžerke tvrdile su da mogu da komuniciraju s duhom čoveka sahranjenog ispod njihove kuće u Hajdsvilu (Njujork).

Duh im je davao znake neobjašnjivim zvucima, a devojke su postale čuveni spiritualni medijumi.

Njihovo kasnije priznanje da su sve vreme varale svet, nikada nije u potpunosti prihvaćeno, budući da je iza zida u podrumu pronađen kostur čoveka i to nakon njihove smrti.

Teotihuakan Nedaleko od Meksiko Sitija nalazi se ruševina grada koji je mogao da primi 200.000 ljudi u vreme kada je London bio samo rimska tvrđava.

Slika

Tri piramide smeštene u relativno sličnim pozicijama kao one u Gizi izdižu se nad isprepletanom mrežom bazena. Gledano iz vazduha, dizajn podseća na kompjutersku ploču, sa piramidama tamo gde bi trebalo da se nalaze mikroprocesori.

Podzemni tuneli liče na hladnjak i električni izolator i povezuju dve piramide. Neverovatni kompleks napravili su ljudi koji su se služili isključivo kamenim alatom, tvrde arheolozi.

Asteci, koji su stekli moć 700 godina pošto je ovaj grad napušten, nisu znali ko je tu živeo, ali su verovali u natprirodne moći građevina.

Oni su grad nazvali Teotihuakan – Grad bogova.

Koralni zamak

Slika

Letonski pustinjak po imenu Edvard Lidskalnin je 1923. počeo da gradi kamenu strukturu na svom imanju u Floridi. Radio je sam, pod okriljem noći rasproređujući kamenje teško i do 14 tona po komadu.

Komšije nikada nisu videle bilo kakvu opremu niti radnike u njegovom dvorištu.

Kada su ga pitali kako pomera to gigantsko kamenje, Lidskalnin je tvrdio da je otkrio tajne drevnih piramida. “Tu nema ništa teško”, rekao im je.

Ambrouz Birs

Slika

Pisac i ratni heroj Ambrouz Birs verovatno je poznatiji po svom misterioznom nestanku, nego pisanim delima.

On je 1913. napisao je da putovao u Meksiko “sa vrlo jasnim ciljem, koji trenutno nije moguće ostvariti” i nestao s lica zemlje.

Logično objašnjenje bilo je da je pobegao pred vojskom u Meksičkoj revoluciji. Međutim, pre njegovog puta, Birs je i sam istraživao nestanke ljudi – čoveka koji je nestao u poljima na očigled poznanika, kuće koje su gutale cele porodice, jednog tinejdžera čiji su tragovi u snegu prosto nestali, a njegova majka čula dozivanje upomoć godinama pošto je dečko iščezao na istom tom mestu.

Birs je imao hipotezu da su ljudi upadali u rupe između dimenzija iz kojih je izlazak nemoguć i da su zarobljeni između života i smrti.

Teslini izgubljeni izumi
Nikola Tesla bio je jedan od najuspešnijih pronalazača s kraja 19. i početka 20. veka. Generator naizmenične struje, radio, daljinsko upravljanje, laser i elektronski mikroskop svi vode poreklo iz njegovog istraživanja.

Mnogi njegovi radovi i dalje su prava misterija – poput malene kutije koja osciluje i koja je navodno srušila celu zgradu i električni generator kom gorivo nije potrebno, nego crpe energiju iz kosmičkog zračenja.

Toranj koji je Tesla izgradio na Long Ajlendu trebalo je da bude prvi korak ka emitovanju besplatne struje bežičnim putem celom svetu. Zašto su onda investitori povukli sredstva? Zašto je američka vlada uništila toranj, nazivajući ga nacionalnim bezbednosnim rizikom i konfiskovala sve dokumente nakon Tesline smrti?

Petroglifi u Sego kanjonu

Slika

Ova umetnička dela urezana i ofarbana na peščarskim stenama Sego kanjona, od kojih su neke stare više hiljada godina, navodno prikazuju religiozne vizije drevnih Indijanaca.

Figure bez ruku sa preuveličanim očima, antenama i glavama koje podsećaju na kacige, antropolozi objašnjavaju kao prikaze ljudi tog vremena u kostimima šamana.

Međutim, mnogi tvrde da su to najraniji prikazi vanzemaljaca. Uz to, u mnogome podsećaju na pećinske slike nastale u slično vreme u Sahari i Australiji.

b92

Autoru:  Braca [ 27 Maj 2013, 19:52 ]
Tema posta:  Re: Misterije

Kivot - Kovčeg ZavetaSlika


Kovčeg Zaveta ili Kovčeg Saveza, poznat i kao Kivot (hebrejski: ארון הברית, transliteracija: Aron habrit) je u Starom zavetu opisan kao sveti kovčeg u kome se nalaze ploče Deset Božijih zapovesti, kao i neki drugi predmeti. Sagrađen je po Božijem naređenju i Mojsijevom uputstvu kao simbol Božijeg saveza sa Jevrejima.
Kovčeg zaveta je nestao 587. p. n. e., kada je razoren Solomonov hram u Jerusalimu. Sadašnja lokacija kovčega nije potvrđena.

Terminologija

Hebrejska reč „aron“ u Svetom pismu označava kovčeg ili kutiju. Kovčeg Zaveta se u Svetom pismu naziva i Kovčeg Božiji, Kovčeg Boga Izraelova, Kovčeg Boga Svevišnjega, Kovčeg Zaveta Božijega, Sveti kovčeg, itd.
Naziv „kivot“ dolazi iz grčkog jezika i znači kovčeg.


Slika


Opis

Prema Svetom pismu je Kovčeg saveza bio napravljen od bagrema ili od nekog drugog drveta, a bio je pokriven zlatom. Dimenzije su mu verovatno bile 125*75*75 cm, odnosno 2.5 lakata u dužinu i 1.5 lakata u širinu (Izlazak 25, 10, 11). Poklopac je bio prekriven sa kolutom zlata a na svakoj strani bila su po dva zlatna kruga u koja su položena dva drvena štapa kako bi kovčeg mogao da se nosi. Na kovčegu su bila dva zlatna kipa anđela heruvima koja su gledala jedan u drugoga (Izlazak 25, 12-22; 30, 1-6).

U kovčeg su položene ploče Deset Božijih zapovesti kao dokaz Božijeg saveza sa ljudima. Osim njih su u kovčeg postavljene zlatna činija sa manom i Aronov štap, ali ti predmeti su izvađeni kada je kovčeg stavljen u Solomonov hram (Izlazak 16, 33, 34; 1. Letopisa 5, 10; Jevrejima 9, 4).

Istorija

Kovčeg je služio kao znak napredovanja Jevreja, pa je uvek nošen ispred naroda tokom jevrejskih putovanja. Nije ga smeo nositi bilo ko, već samo jevrejski sveštenici. Sveto pismo izveštava da je jedan vozač kola koje su vukle kovčeg bio smrću kažnjen od Boga pošto je položio ruku na kovčeg (2. Samuilova 6, 6). Nosio se u ratove, na primer je korišćen u ceremonijama koje su prethodile osvajanju Jerihona. Tokom jedne druge bitke, kovčeg su oteli Filistejci (1. Samuilova 4, 22). Međutim, pošto je njima kovčeg doneo razne nesreće, odlučili su da ga vrate (1. Samuilova 6, 19).

Za vreme raznih jevrejskih vladara kovčeg se nalazio na raznim lokacijama, dok Jevreji nisu izašli iz Egipta kada ga je Kralj Solomon položio u Jerusalimski hram. Kada je postavljen u hram, čudesni je oblak napunio njene prostorije. Godine 587. p. n. e., Vavilonci su opljačkali i spalili hram i tada je kovčeg verovatno uništen ili ga je odneo Navukodonosor.


Slika


Moguće lokacije kovčega

Neki pojedinci tvrde da su pronašli kovčeg, ali to još nije potvrđeno. Godine 1989. arheolog Ron Vajat je tvrdio da je naišao na kovčeg ispod planine Morijah. Fotografije su mu ispale mutne. Osim toga, Vajat se smatra senzacionalistom i često tvrdi da poseduje istorijske objekte koje u stvari ne poseduje, zbog čega se se u njegove izjave sumnja. Vendil Džons je takođe tvrdio da je pronašao kovčeg u Kumranu i da će to dokazati, ali to se još nije dogodilo. Početkom XX veka, Finac Valter H. Juvelijus je tvrdio da uz pomoć biblijskih tekstova dešifrovao lokaciju kovčega, pa je počeo da vrši iskopavanja u Svetoj zemlji. Pošto dve nedelje nije pronašao ništa osim neke stare objekte, proterali su ga Turci.
Prema drugim tvrdnjama, kovčeg se nalazi u pravoslavnoj crkvi u Aksumu u Etiopiji, gde je stigao iz Egipta tokom vladavine Manaseha, kada su ga Jevreji koji nisu želeli da žive daleko od kovčega zamenili kopijom. Tada bi i Solomon izgubio svoju naklonost prema Bogu. Kovčeg se navodno čuva u unutrašnjoj riznici crkve gde pristup imaju samo glavni sveštenici. Današnji istoričari su uglavnom skeptični prema ovoj tvrdnji

Autoru:  Braca [ 27 Maj 2013, 19:55 ]
Tema posta:  Re: Misterije

Izgubljeni grad AtlantidaSlika


Atlantida je ostrvo legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i mestu postojanja se još ništa ne zna. Prvi put Atlantidu je pomenuo drevni grčki filozof Platon, koji saopštava da je ona bila razorena prirodnom katastrofom (verovatno strašnim zemljotresom ili velikom poplavom), pre više od 9.000 godina pre Platonovog vremena.

Platonov zapis

U delu: "Kriton" Platon opisuje rat između Atlanta i ostatka tadašnjeg sveta i kaže da se dogodio pre 9.000 godina. Podatak se odnosi na rat, a ne na katastrofu, koja je prouzrokavala potonuće ostrva iako je taj rat prekinula prirodna katastrofa.
Ostali antički autori koji su pisali ili pominjali Atlantidu: Prokl (485 - 412. p. n. e.), Strabon (25. godina ne.), Plinije Stariji (79. godine n. e.), Diodor sa Sicilije i mnogi drugi.

Prema Platonu Atlantida je bila veliko ostrvo, veličine kao Libija i Azija zajedno, i nalazilo se sa one strane Herakleovih stubova (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja, koja je davala dve žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo zemljoradnjom, stočarstvom, i zanatima. Kopali su i topili rude. Najcenjeniji metal je bilo zlato, koga je bilo u izobilju i jedan metal sa nazivom orihalk koji se mogao naći svuda po ostrvu.

U sredini ostrva nalazila su se dva izvora: jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristaništa.
Zemljom je upravljao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina i donosili zakone i sudili.
Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi, nisu rešili da zarate sa ostatkom sveta. Vojsku ostatka sveta su predvodili Jelini, a na njihovom čelu su bili Atinjani. U strahovitoj bici Grci su odneli potpunu pobedu i sprečili da se Atlantiđani prošire sa "ove strane Herkulovih stubova".

U jeku najžešćih bitaka zatutnjli su strašni zemljotresi i Atlantida je potonula u more.


Slika


Razlozi nestanka

Postoji mnogo legendi o Atlantiđanima i o tome kako je njihova napredna civilizacija nestala. Po jednoj legendi, uništili su sami sebe pogrešnom upotrebom nekakve strašne energije, a po drugoj, bogovi su ih kaznili jer su počeli da ratuju protiv svojih prijatelja i da ubijaju ljude zbog svoje pohlepe i za većim bogatstvom. U srednjem veku ljudi su bili sigurni da je Atlantida zaista postojala, i čak se verovalo da je taj mistični kontinent stajao na mestu današnjeg Atlantskog okeana (odatle i ime - Atlantida). Tada su istraživači plovili svuda po svetu u potrazi za ovom misterijom, nalazeći usput Severnu i Južnu Ameriku, Kinu, Japan i Australiju


Slika


Drevna civilizacija

Danas ima dosta arheologa širom sveta koji misle da je mit o Atlantidi nastao sa velikim vulkanskim erupcijama u Egejskom moru koje su uništile tada moćnu i bogatu minojsku civilizaciju na današnjem ostrvu Santorini oko 1450. p. n. e.

Autoru:  Braca [ 27 Maj 2013, 20:11 ]
Tema posta:  Re: Misterije

Groblje Atlantika

Bermudski trougao: Šta je to, gde se nalazi i misterije
Legendarni Bermudski trougao nalazi se između istoimenih, Bermudskih ostrva, na američkom poluostrvu Florida. Brodovi, ljudi i avioni koji se nađu na ovom mestu, pod misteriozim okolnostima nestaju, i niko ih više nikada ne vidi. Mnogi eksperti su počeli da se oglašavaju ovim povodom. Skrenuli su pažnju na mogućnost da je na snazi evidentan upliv vanzemaljske inteligencije. I tako je sve počelo. Svi koji su predosetili da bi od date materije mogli da imaju neku korist uključili su se u nadmetanje, što maštom, što drugim sredstvima, oko razotkrivanja bermudske tajne.

Tiho i daleko od očiju javnosti, u specijalni deo KGB-a, godinama su se slivala svedočanstva, izveštaji i dokumentacije o susretima i viđenjima čudnih letećih i plovećih objekata. U novoislandskom naučnom časopisu “Pogled u svemir”, zabeleženo je interesantno svedočenje pilota Stjuarta Bareta. On je 2. februara 1965. godine leteo avionom DC-3, nisko iznad obale severoistočno od Helensvila. Iznenada, na morskoj površini, Baret je ugledao tamne konture nekog neobično dugog plovećeg objekta. Verujući da se radi o nekom ogromnom kitu, kakve je u toj oblasti viđao i ranije, smanjio je brzinu i spustio se nisko iznad morske pučine. Ali, nije se radilo o velikom morskom sisaru- naprotiv!
“Neobični objekat bio je savršeno simetričnog oblika” – zabeležio je u svoj izveštaj novozelandski pilot. „Bio je od nekog svetlucavog materijala, ali se spolja nisu mogli videti nikakvi mehanizmi za pokretanje i upravljanje. Tajanstveni ploveći objekat je bio dug oko 30, a širok oko pet metara, a njegov oblik nije odgovarao nijednom poznatom tipu podmornice”.


Slika


Zašto podmornice?!- Zar se radilo o podmornici?

- Verovatno! – smatra Baret. – Jer, upravo kada sam se našao iznad zagonetnog objekta, on je naglo zaronio. Istog trenutka su kazaljke na kontrolnoj tabli u avionu poludele.

Moćnici bivšeg Sovjetskog Saveza svojevremeno su uveli prikupljanje podataka o zagonetnim pojavama i neidetifikovanim plovećim i letećim objektima, a izveštaji su obuhvatali područja od Baltika do Pacifika.
Mnoge stvari o kojima govore priče iz zapadnih izvora su izmišljene, ali neidentifikovani ploveći i leteći objekti postoje i deo su naše svakodnevice.Slika


Evo šta je doživeo jedan japanski pilot.

Tog dana Jokomo Shiu je iz Baze poleteo u 20:18 časova. Već nakon petnaestak minuta ispod sebe je video nešto neverovatno- otvorilo se more! Fantastični prizor pratile su eksplozije, a onda se iz morske pene podiglo nešto što je bilo nalik izduženom srebrnom disku. Jokomo je refleksno uključio radio i obavestio Bazu:

- Nalazim se iznad Ošime… Ispod mene leti nešto nalik letećem disku… Izronio je iz mora… šta da radim? Prijem…
- Prati ga! – dobio je odgovor.

Jokomo je okrenuo avion udesno i našao se iza misteriozne letelice. Bio joj je u repu i pratio je prema otvorenoj pučini. – Letelica menja boju. Postaje purpurnocrvena… Sada je narandžasta… Povećava brzinu… Nisam u stanju više da je pratim… Beži mi… Nestaje… šta da radim?!…

Letelica je nestala, a Baza je pozvala Jokoma da se vrati. Okrenuo je avion, ali te noći za njega nisu prestala uzbuđenja. Kada se ponovo našao u blizini Ošime, pogledao je mesto odakle se u nebo podigla misteriozna letelica, i ponovo se zapanjio- na dnu mora, nešto je gorelo!

Neverovatni događaji registrovani su poslednjih godina na različitim pomorskim meridijanima, a saradnici moskovskog nedeljnika “Aganjok” sa pravom smatra da je, konačno, krajnje vreme da otvorimo tajne dosijee i da priznamo da postoje misterije koje nismo u stanju racionalno da rešimo. Ruska nuklearna podmornica “Kursk” nije jedina žrtva neidentifikovanih podvodnih plovila, jer je na jednako misteriozan način nestala i američka atomska podmornica “Tresche”. Poslednja poruka sa nekadašnjeg ponosa američke ratne mornarice bila je krajnje uznemirujuća:
“…Nalazimo se na planiranoj dubini… Svuda unaokolo vlada besprekoran mir. Plovimo napred… Uskoro ćemo biti na… Ali, kakva je ovo buka?!… Primećujemo svetla… Ali, zar je to moguce?!… Na ovim dubinama… Auuu, gotovi smo!… Togo…”

Kakva je to svetla primetio zapovednik podmornice na dubinama kojima je plovila “Tresche”? Otkud toliko čudenje u njegovom glasu i zašto do kraja nije izgovorio poslednju rečenicu?!

Događaj uklete podmornice dogodio se 9. aprila 1963. godine u vodama Atlantika, sasvim blizu zlokobnog Bermudskog trougla. Američka atomska podmornica dobila je ime “Lisica” zbog uverenja njenih konstruktora i graditelja da je neuništiva i da se može izvući iz najneugodnijih situacija. U trenutku nestanka bila je u pratnji dva američka vojna broda. Ali, to joj nije pomoglo. Jednostavno je nestala!
Ali, time se ne završava priča o lukavoj “Lisici”. Nekoliko dana nakon katastrofe, utvrđeno je da se njeni ostaci, navodno, nalaze na 3000 metara dubine, a četiri godine kasnije, u leto 1967. godine, dogodilo se nešto što je do kraja zbunilo američke pomorske eksperte.

Za vreme krstarenja luksuznom jahtom iznad područja gde je nestala “Lisica”, jedna američka porodica, na površini uzburkanog mora, odjednom je ugledala potonulu američku atomsku podmornicu. Šta više, počeli su da ih dozivaju, ali kada im niko nije odgovorio, približili su se još bliže. Tek tada su na boku podmornice pročitali ime “Lisica”. Primetili su duž vodene linije i jednu dugu pukotinu, koja uopšte nije smetala podmornici da se održava na površini i da plovi!

Dve godine kasnije Amerikanci su pretrpili jož jedan gubitak. U vodama oko Azurne obale bez traga je nestala nuklearna podmornica “Škorpion”! Nakon jednomesečnih pomorskih vojnih vežbi u sastavu šeste flote u Mediteranu, tog 21. maja 1969. godine, američka podmornica je uspostavila vezu sa svojom bazom u Norfolku. U kratkom razgovoru, komandant “Škorpiona”, iskusni pomorac Fresis Slajteri, raportirao je da plovidba teče u najboljem redu, da je posada u odličnoj formi i da svi jedva čekaju da se vrate, kako bi se sreli sa svojim porodicama. I to je bilo sve! “Škorpion” se nikada više nije oglasio, a potraga za njim bila je uzaludna. Tek pet meseci kasnije, 29. oktobra 1969. godine, podmornica je otkrivena na dnu Atlantika, ali nikada nije ustanovljeno sta je bio uzrok njenog zagonetnog potonuća.

Mnogi istraživači i iskusni pomorci sa pravom smatraju da je Bermudski trougao nesumnjivo složena misterija. Ona u sebi krije brojne sumnje i pretpostavke, koje su podjednako zanimljive, zbunjujuće i zagonetne, od verovanja da se u morskim dubinama kriju ostaci legendarne civilizacije Atlantide do pretpostavke da su upravo na tom mestu, na morskom dnu izmedu Floride, Bahama i Portorika, svoju tajnu podmorsku bazu smestili gosti iz svemira.


Slika


Prirodni uticaji

Metan hidrati

Objašnjenje za neke od nestanaka se usredsređuje na prisustvo širokih polja metan hidrata na kontinentalnim obalama. Laboratorijski eksperimenti obavljeni u Australiji su dokazali da mehurići zaista mogu potopiti brod smanjenjem gustine vode[4]; brod koji bi naknadno isplivao na površinu bi bio brzo odnesen Golfskom strujom. Postoje hipoteze po kojima povremene metanske erupcije (poznate i kao „blatni vulkani“) proizvele vodene oblasti u kojima brod ne bi mogao ostati na površini zbog smanjenog otpora vode. Ako bi ova hipoteza bila tačna, takva oblast obrazovana oko broda bi ga brzo progutala pre nego što bi posada uspela da se snađe.


Variranje kompasa

Nevolje sa kompasom su često spominjane u vezi sa nezgodama u Bermudskom trouglu. Postoje tvrdnje da u ovoj oblasti postoje neobične magnetne anomalije koje utiču da se kompasi kvare, ali to nije potvrđeno nijednom naučnom analizom. Osim toga treba imati na umu da kompasi imaju očekivane varijacije povezane sa magnetnim polovima. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama jedina oblast u kojoj se magnetni sever (koji se pokazuje na kompasu) podudara u potpunosti sa geografskim (pravim) severom linija između Viskonsina i Meksičkog zaliva. Moreplovci to znaju vekovima. Međutim šira javnost nije toliko obaveštena i misli da postoji nešto misteriozno kod „variranja“ kompasa u toj oblasti, što je sasvim prirodno.


Slika


Uragani

Uragani su vrlo snažne oluje koje se pojavljuju širom Atlantskog okeana blizu ekvatora, i kroz istoriju su bili odgovorni za gubitak hiljada života i veliku štetu u novcu. Potapanje broda „Bobadilja“ iz španske flote u 1502. godini je prvi zapisani slučaj destruktivnog uragana. U prošlosti uragani su bili odgovorni za nekoliko nesreća u Bermudskom trouglu.


Golfska struja

Golfska struja potiče iz Meksičkog zaliva, prolazi kroz Floridski tesnac i utiče u severne delove Atlantskog okeana. U suštini, struja je kao reka u okeanu, tako da može da nosi, i zaista i nosi, plutajuće predmete. Mali avion koji bi pristajao na vodi ili plovilo sa problemima u motoru bi bilo lako odneseno strujom, što se i desilo krstarici „Vičkraft“ 22. decembra 1967. godine, kada je posada prijavila probleme sa motorom blizu Majamija 1,6 kilometara od obale, ali nije pronađena kada je obalska straža stigla da ih spasi.


Veliki talasi

Izuzetno veliki talasi se mogu javiti čak i u mirnim morima. Jedan takav je potopio platformu „Oušn Rejndžer“, tada najveću morsku platformu na svetu, da se izvrne blizu obale Njufaundlenda 1982. godine. Nema, međutim, posebnog razloga da se veruje da su ovakvi talasi išta češći u Bermudskom trouglu, baš kao što ni ovakvi talasi ne mogu poslužiti kao objašnjenje nestanka letelica.


Slika


Incidenti na Bermudskom trouglu


Let 19

Incident koji se desio 5. decembra 1945. godine u bermudskom trouglu pročuo se u mnogim delovima sveta i smatra se da su tad počele da se šire priče i stvaranje misterije o bermudskom trouglu. Let 19 je vežbao letenje i pod nerazjašnjenim okolnostima je nestalo svih pet aviona. Nikad nisu pronađeni i nisu tražili pomoć niti rekli šta se dešava. Vođa leta je bio veoma iskusan pilot Karol Tejlor Čarls. Ne zna se kako su nestali i šta im se zapravo desilo, ali je verovatnoća ljudske greške mala jer su piloti kao i njihov vođa bili veoma iskusni. Smatra se da bi se bar jedan od pilota javio da je u pitanju bilo loše vreme


Kiklop

Jedan od incidenata se desio 4. marta 1918. godine. Američki „Kiklop“ je bez ikakvog traga pod vođstvom komandanta Vorlija nestao sa 306 ljudi o kojima se ništa ni danas ne zna.


Svetionik

4. avgusta 1969. svetionik „Isak“ je nađen napušten. Dvojica nestalih ljudi nikad nisu nađeni

Autoru:  Braca [ 14 Jun 2013, 08:16 ]
Tema posta:  Re: Misterije

Otkrivena tajna Gagarinove smrtiIzvor: Blic
Beograd -- Komisija koja je istraživala smrt Jurija Gagarina utvrdila je da je on stradao u avionskoj nesreći, pokušavajući da izbegne sudar s drugim avinom, piše Blic.


Slika


To je otkrio poznati kosmonaut Aleksej Leonov, član državne komisije koja je istraživala Gagarinovu pogibiju. On kaže da Gagarin nije pokušavao da izbegne "strani objekat" kao što je jato ptica ili meteorološki balon, što je bila dosadašnja verzija, već drugi avion koji je leteo isuviše blizu.

Leonov je 20 godina pokušavao da dobije dozvolu da iznese detalje zvanične istrage o smrti Jurija Gagarina i tako razreši misteriju koju su pratile brojne spekulacije o pogibiji prvog kosmonauta.

Kako je rekao Leonov, državna komisija koja je istraživala Gagarinovu smrt utvrdila je da se posada na probnom letu aviona MIG-15UTI, u kojoj su bili Gagarin i instruktor Vladimir Serjogin, pokušala da izbegne avion SU-15, koji se previše približio. Gagarinov avion upao je u kovit i pao na zemlju, a oba pilota su poginula.

"Pilot aviona SU-15 nije poštovao propise spuštajući se na visinu od 450 metara. Znam to jer sam prisustvovao incidentu, a pričao sam i sa drugim svedocima. SU-15 je, dok se spuštao, prišao Gagarinovom avionu na samo 10 do 15 metara, i to u oblacima. Zbog bliskog prolaska Gagarinov avion upao je u kovit brzinom od 750 kilometara na sat i nije mu bilo spasa", rekao je Leonov za televiziju Raša tudej.

Ipak, ime pilota koji je izazvao Gagarinovu smrt i dalje ostaje tajna. Leonov je dobio odobrenje da ispriča šta se desilo, ali uz uslov da ne otkrije ko je bio pilot aviona SU-15 koji je izazvao nesreću. Jedino što je poznato je da pilot sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja.

Stranica 1 od 12 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/